Centrale Raad van Beroep
ECLI:NL:CRVB:2018:4242
2018-11-06
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
17/442 PW-PV
Geen vernietiging bekend in de formele procesketen
Inhoudsindicatie
Toepassen kostendelersnorm op AOI-aanvulling geen sprake van discriminatie.
Citeert (2)
- ECLI:NL:CRVB:2017:3291 Centrale Raad van Beroep 26-09-2017
- ECLI:NL:CRVB:2018:548 Centrale Raad van Beroep 27-02-2018
Geciteerd door (0)
- geen
Volledige tekst
Volledige tekst (2.350 tekens)
17442 PW-PV
Centrale Raad van Beroep
Meervoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 1 december 2016, 15/5900 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellante] te [woonplaats] (appellante)
de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank te Amstelveen (Svb)
Datum uitspraak: 6 november 2018
Zitting hebben:
P.W. van Straalen als voorzitter en G.M.G. Hink en P.J. Huisman als leden.
Griffier: S.A. de Graaff.
Appellante is, met bericht, niet verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door
mr. P. Stahl-de Bruin.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak en wijst het verzoek om veroordeling tot vergoeding van schade af.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen:
Het geschil ziet op de toepassing van de kostendelersnorm op de AIO-aanvulling van appellante. De gronden die appellante heeft aangevoerd in hoger beroep zijn in essentie een herhaling van wat zij in beroep heeft aangevoerd. De rechtbank is in de aangevallen uitspraak gemotiveerd op die gronden ingegaan. De Raad onderschrijft het oordeel van de rechtbank dat de toepassing van de kostendelersnorm op de AIO-aanvulling niet in strijd is met de discriminatieverboden, zoals neergelegd in onder meer de artikelen 14 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en 26 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. De Raad wijst in aanvulling van de aangevallen uitspraak nog op zijn uitspraken van 26 september 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:3291, en 27 februari 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:548.
Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier De voorzitter
(getekend) S.A. de Graaff (getekend) P.W. van Straalen
md
Centrale Raad van Beroep
Meervoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 1 december 2016, 15/5900 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellante] te [woonplaats] (appellante)
de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank te Amstelveen (Svb)
Datum uitspraak: 6 november 2018
Zitting hebben:
P.W. van Straalen als voorzitter en G.M.G. Hink en P.J. Huisman als leden.
Griffier: S.A. de Graaff.
Appellante is, met bericht, niet verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door
mr. P. Stahl-de Bruin.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak en wijst het verzoek om veroordeling tot vergoeding van schade af.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen:
Het geschil ziet op de toepassing van de kostendelersnorm op de AIO-aanvulling van appellante. De gronden die appellante heeft aangevoerd in hoger beroep zijn in essentie een herhaling van wat zij in beroep heeft aangevoerd. De rechtbank is in de aangevallen uitspraak gemotiveerd op die gronden ingegaan. De Raad onderschrijft het oordeel van de rechtbank dat de toepassing van de kostendelersnorm op de AIO-aanvulling niet in strijd is met de discriminatieverboden, zoals neergelegd in onder meer de artikelen 14 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en 26 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. De Raad wijst in aanvulling van de aangevallen uitspraak nog op zijn uitspraken van 26 september 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:3291, en 27 februari 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:548.
Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier De voorzitter
(getekend) S.A. de Graaff (getekend) P.W. van Straalen
md