Neuralex RechtspraakNeuralex Rechtspraak
Inloggen staging

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

ECLI:NL:RBZWB:2026:7546

2026-08-11 Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht BRE 25/5745 WIA
Geen vernietiging bekend in de formele procesketen

Gegevens

Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Uitspraakdatum
2026-08-11
Publicatiedatum
2026-08-11
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedure
Eerste aanleg - enkelvoudig
Zaaknummer
BRE 25/5745 WIA
Type
Uitspraak
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl

Inhoudsindicatie

WIA

Citeert (1)

Geciteerd door (0)

  • geen

Volledige tekst

Volledige tekst (39.602 tekens)
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT


Zittingsplaats: Breda



Bestuursrecht



zaaknummer: BRE 25/5745 WIA


uitspraak van 11 augustus 2026 van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen


[eiseres], uit [plaats], eiseres,
(gemachtigde: mr. E. Turk),


en




de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV; kantoor Breda), verweerder.



Samenvatting
1. Deze uitspraak gaat over de toekenning van een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA) aan eiseres. Eiseres is het niet eens met het vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage. Zij voert daartoe een aantal beroepsgronden aan. Aan de hand van deze beroepsgronden beoordeelt de rechtbank of het UWV de arbeidsongeschiktheid van eiseres juist heeft vastgesteld.


1.1.
De rechtbank komt in deze uitspraak tot het oordeel dat het UWV terecht per 5 juli 2024 aan eiseres een WIA-uitkering heeft verstrekt naar een arbeidsongeschiktheidspercentage van 48,56%. Eiseres krijgt dus geen gelijk en het beroep is daarom ongegrond. Hierna legt de rechtbank uit hoe zij tot dit oordeel komt en welke gevolgen dit heeft.


Feiten en omstandigheden


2. Eiseres is tot 6 oktober 2020 werkzaam geweest als accountmedewerker bij [werkgever] B.V. voor 24 uur per week. Bij besluit van 30 september 2020 is aan eiseres een uitkering toegekend op grond van de Werkloosheidswet (WW) van 6 oktober 2020 tot en met 5 september 2022. Eiseres heeft zich per 4 december 2020 ziekgemeld vanwege klachten van plotselinge draaiduizeligheid. De WW-uitkering van eiseres is tijdens ziekte dertien weken doorbetaald. Per 5 maart 2021, na afloop van deze dertien weken, is de WW-uitkering van eiseres beëindigd en is aan haar een uitkering op grond van de Ziektewet (ZW) verstrekt. Bij besluit van 26 januari 2023 is aan eiseres een (loongerelateerde) WIA-uitkering verstrekt vanaf 2 december 2022. Daarbij is uitgegaan van een arbeidsongeschiktheidspercentage van 44,69%. Eiseres heeft op 4 januari 2024 een verzoek tot herbeoordeling ingediend vanwege een verslechterde gezondheidssituatie. Per 5 juli 2024 is de loongerelateerde uitkering van eiseres veranderd in een vervolguitkering. Daarbij is vastgesteld dat eiseres 35% tot 45% arbeidsongeschikt is.





Procesverloop


3. Het UWV heeft met het besluit van 22 juli 2024 (primair besluit) aan eiseres een WIA-(vervolg)uitkering toegekend met ingang van 5 juli 2024 naar een mate van arbeidsongeschiktheid van 48,40%. Hiertegen heeft eiseres bezwaar gemaakt. Met het bestreden besluit van 16 oktober 2025 is het bezwaar van eiseres ongegrond verklaard. Wel is de mate van arbeidsongeschiktheid verhoogd naar 48,56%.



3.1
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen het bestreden besluit.



3.2
Het UWV heeft op het beroep gereageerd met een verweerschrift.



3.3
De rechtbank heeft het beroep op 1 juli 2026 op zitting behandeld. Hieraan hebben deelgenomen: eiseres, de gemachtigde van eiseres en S. Barto namens het UWV.




Beoordeling door de rechtbank

4. Aan het bestreden besluit heeft het UWV ten grondslag gelegd dat eiseres per 5 juli 2024 voor 48,56% arbeidsongeschikt is.



Wettelijk kader


5. De voor de beoordeling van het beroep belangrijke wetgeving is te vinden in de bijlage bij deze uitspraak.



Toetsingskader


6. Bij de beoordeling of het bestreden besluit juist is, is van belang of eiseres medische beperkingen heeft en of zij daardoor geheel of gedeeltelijk niet meer in staat is met arbeid inkomsten te verwerven.



Zijn de beperkingen juist vastgesteld?


7. Het bestreden besluit, voor zover dit ziet op de medische beoordeling, is gebaseerd op rapporten van een verzekeringsarts en een verzekeringsarts bezwaar en beroep (verzekeringsarts b&b) van het UWV.


7.1.
De verzekeringsarts en de sociaal medisch verpleegkundige hebben het dossier bestudeerd en eiseres gezien en gesproken op het spreekuur. De verzekeringsarts heeft eiseres psychisch en lichamelijk onderzocht. Ook heeft de verzekeringsarts medische informatie opgevraagd bij de behandelde sector, namelijk de huisarts en psycholoog van eiseres.


De verzekeringsarts heeft overwogen dat er niet wordt voldaan aan een van de criteria van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten (Schattingsbesluit) op grond waarvan kan worden voorbij gegaan aan het omschrijven van de belastbaarheid. Immers, eiseres is niet opgenomen of bedlegerig en heeft binnen haar mogelijkheden een dagbesteding met zorg- en lichte huishoudelijke taken. Hierbij is qua belastbaarheid rekening te houden met verminderde evenwichtszin hetgeen consequenties heeft ten aanzien van langdurig staan, lopen, arbeid op hoogte, zitten, reiken, bukken en tillen. Beroepsmatige verkeersdeelname is beperkt. Er is tevens rekening te houden met gehoorverlies rechts wat maakt dat eiseres beperkt is ten aanzien van achtergrond geluid/lawaai. Zij is gebaat bij een rustige werkomgeving. In dit kader is ook de duurbelasting ten aanzien van (intensieve) gespreksvoering als beperkt aan te nemen. Eiseres is aangewezen op functies waarin eindverantwoordelijkheid en hiermee samenhangend afbreukrisico naast intensievere klant gerichte communicatie minder aan de orde zijn. Er is rekening te houden met de psychische klachten volgend uit de stemmingsklachten en angstklachten hetgeen reden is beperkingen aan te nemen ten aanzien van tijds- tempodruk, conflicthantering, omgang met klanten en hulpbehoevenden. Eiseres moet vanwege de rugklachten en vermoeidheid zo nodig kunnen terugvallen op collega of leidinggevende en leidinggevende taken zijn niet gewenst. Vanwege de rugklachten en vermoeidheid is ook rekening te houden met fysieke belasting in werk en derhalve worden beperkingen ten aanzien van langdurig staan, lopen, zwaar tillen, duwen, trekken aangenomen.




7.2.
De verzekeringsarts b&b heeft het dossier en de beschikbare gegevens bestudeerd, de hoorzitting op 1 september 2025 bijgewoond en daarbij eiseres geobserveerd. De verzekeringsarts b&b heeft aanvullende beperking aangenomen ten aanzien van horen daar bekend is dat eiseres gehoorproblemen heeft aan de rechterkant en een gehoorapparaat draagt. Verder worden beperkingen aangenomen ten aanzien van langdurig achtereen zitten, frequent reiken en frequent buigen. Deze beperkingen heeft de primaire verzekeringsarts namelijk ook vermeld in de rapportage, maar deze worden niet vermeld in de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) van 29 mei 2024.


De primaire verzekeringsarts heeft terecht aangenomen dat eiseres benutbare mogelijkheden heeft. De aangenomen beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren zijn passend omdat rekening wordt gehouden met het feit dat eiseres aangewezen is op stressbeperkte arbeid. De medische informatie van de De-Kering van 14 mei 2024 en 28 augustus 2025 bevestigen de psychische problematiek. Ook blijkt uit de informatie dat medicatie voor stemmingsklachten enige verbetering heeft gebracht, maar dat de klachten toenemen bij spanning, waarmee al rekening is gehouden daar eiseres aangewezen is op stressbeperkte arbeid. Met de ervaren concentratieproblemen wordt voldoende rekening gehouden omdat eiseres beperkt is ten aanzien van vasthouden van aandacht, deadlines/productiepieken, samenwerken en ook in contacten met klanten en patiënten. Verder blijkt uit de primaire rapportage dat eiseres kan autorijden, waardoor er geen aanleiding is voor een forsere beperking ten aanzien van verdelen van aandacht. Ook met de ervaren prikkelgevoeligheid wordt voldoende rekening gehouden door de aangenomen beperkingen ten aanzien van deadlines/productiepieken, contacten met klanten en patiënten, leidinggeven, conflicten en ook geluidsbelasting. Verder is met de ervaren duizeligheid door evenwichtsprobleem rekening gehouden omdat eiseres beperkt is ten aanzien van op hoogte werken en voor beroepsmatig autorijden. De aangenomen fysieke beperkingen zijn passend omdat rekening wordt gehouden met het feit dat eiseres aangewezen is op rugsparende, fysiek lichte arbeid. Met de fysieke beperkingen wordt overbelasting voorkomen. De rugklachten zijn al langer aanwezig. Uit de medische informatie blijkt dat sprake is van geringe artrose waarbij er geen relatie is met de gevonden tarlovse cyste. Ook is er geen sprake van een chronische ontstekingsaandoening zoals blijkt uit de medische informatie van de reumatoloog van 4 januari 2024. Het advies bij artrose is om in beweging te blijven, hetgeen ook wordt bevestigd in de medische informatie van de fysiotherapeut van 2 februari 2024. Voor de evenwichtsproblemen zijn voldoende beperkingen aangenomen omdat eiseres al beperkt is ten aanzien van langdurig staan en lopen, hoofdbewegingen maken en gebogen/getordeerd actief zijn. Tevens zijn aanvullende beperkingen aangenomen ten aanzien van frequent buigen, frequent reiken en langdurig zitten.



Voor een medische urenbeperking is volgens de verzekeringsarts b&b geen aanleiding. Immers is voor een urenbeperking pas aanleiding indien met het stellen van beperkingen op andere onderdelen van de FML niet op voldoende wijze aan de medische problemen van eiseres tegemoet kan worden gekomen. Dat is in deze casus niet het geval. Daarnaast is, getoetst aan de verzekeringsgeneeskundige Standaard Duurbelastbaarheid in Arbeid (Standaard Duurbelastbaarheid), geen medische reden om een urenbeperking toe te kennen. Er is namelijk geen sprake van verminderde beschikbaarheid voor arbeid in verband met opname of deeltijdtherapie. Er is geen stoornis in de energiehuishouding door energietekort, te groot energieverbruik dan wel verminderde recuperatiemogelijkheden. Uit de primaire rapportage blijkt dat eiseres een vrij gevuld dagverhaal heeft. Ook is er geen sprake van een aandoening waarbij een patroon tot grensoverschrijding bestaat of sprake is van zelfoverschatting of beperkt ziektebesef waarmee preventief een urenbeperking zou moeten worden aangenomen. Wanneer rekening gehouden wordt met de reeds gestelde beperkingen en voorwaarden in arbeid wordt voorzien in voldoende lage energetische belasting. Daarnaast is fysiek lichte arbeid langer vol te houden dan fysiek zware arbeid.



De beperkingen en de belastbaarheid van eiseres zijn neergelegd in de FML van 30 september 2025.




7.3.
Eiseres heeft aangevoerd dat het bestreden besluit in strijd is met de geldende wet- en regelgeving alsmede de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Eiseres meent dat geen sprake is van een zorgvuldige besluitvorming. Eiseres meent nog immer dat haar beperkingen door de verzekeringsarts b&b zijn onderschat. Eiseres stelt dat de verzekeringsarts b&b onvoldoende gemotiveerd heeft waarom de beperkingen die zij in haar gronden op bezwaar heeft aangegeven niet leiden tot het aannemen van meer en ernstigere beperkingen.


Eiseres kan als gevolg van haar uitgeschakelde evenwichtsorgaan geen snelle en abrupte hoofdbewegingen maken want dat veroorzaakt duizeligheid, balansproblemen en misselijkheid. Ten onrechte heeft de verzekeringsarts b&b daarom geen beperkingen aangenomen op het maken van hoofdbewegingen. Door het verlies van haar evenwichtsorgaan ondervindt eiseres ook problemen met het bewaren van haar evenwicht. Dit is niet alleen bij hoogtes maar gewoon in het dagelijks leven bij alle activiteiten. Daarom is haar tempo van handelen en bewegen in het dagelijks leven langzamer. Ook hiermee heeft de verzekeringsarts b&b geen althans onvoldoende rekening gehouden. Haar evenwichtsorgaan is volledig uitgeschakeld. Dit brengt veel meer beperkingen met zich mee dan alleen het werken op hoogte en professioneel autorijden. De verzekeringsarts b&b onderschat de impact die een niet werkzaam evenwichtsorgaan heeft op het dagelijks functioneren van een persoon, laat staan in een arbeidssetting.



Ook wat betreft de tinnitus en de beperkingen die eiseres ten aanzien daarvan ervaart, geldt dat deze te licht zijn beoordeeld door de verzekeringsarts b&b. Eiseres kan moeilijk in slaap komen, wat leidt tot slaapgebrek en vermoeidheid. De combinatie van doofheid, een uitgeschakeld evenwichtsorgaan en tinnitus zorgt bij cliënte in het dagelijks leven al voor concentratieproblematiek. Daarnaast heeft zij moeite om informatie te verwerken. Ook heeft zij moeite om op basis van de ontvangen informatie actie te ondernemen. Ook heeft eiseres geheugenproblematiek en moet zij frequent dingen opschrijven die belangrijk zijn zoals afspraken. Eiseres heeft hierdoor cognitieve problemen.



Eiseres heeft ook rugklachten. Er zijn ook afwijkingen gevonden aan het houdings- en
bewegingsapparaat. Gedurende een hele dag zittend werken is niet passend bij de klachten en beperkingen die eiseres heeft als gevolg van haar rugklachten. Het is daarom logisch en aannemelijk dat op het zitten en zitten tijdens het werk zwaardere beperkingen moeten worden aangenomen, net als bij staan en staan tijdens werk. Het is onvoldoende gemotiveerd waarom geen beperking is aangenomen op zitten tijdens werk.



Ook de gevolgen van de psychische klachten van eiseres worden door de verzekeringsarts b&b onderschat. Door de combinatie van haar somatische (tinnitus, doofheid, defect evenwichtsorgaan) en meerdere psychische aandoeningen (matige depressieve stoornis en een angststoornis) is eiseres aangewezen op gestructureerd werk en op werk dat onder rechtstreeks toezicht en/of onder intensieve begeleiding wordt uitgevoerd. In het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) wordt aangegeven dat deze voorwaarde aan cliënten wordt gesteld met een beperkte psychische spankracht of beperkte cognitieve en/of adaptieve vaardigheden, zoals voorkomt bij schizofrenie, een angststoornis, een stemmingsstoornis, autisme gerelateerde aandoeningen, een verstandelijke beperking of een
persoonlijkheidsstoornis. Op basis hiervan kan gesteld worden dat eiseres ook een beperkte psychische spankracht heeft en beperkte cognitieve en/of adaptieve vaardigheden heeft in verband met haar angststoornis. Ook is eiseres aangewezen op een voorspelbare werksituatie omdat ze niet flexibel kan inspelen op sterk wisselende uitvoerings- omstandigheden en/of taakinhoud. Bovendien is eiseres aangewezen op werk waarin zij niet wordt afgeleid door anderen. De angststoornis van eiseres zorgt voor concentratieproblemen omdat de angst haar hersenen overspoelt met stresshormonen, waardoor het moeilijk is voor haar om haar aandacht te focussen op taken, informatie op te nemen of overzicht te houden. Dit leidt tot afleiding door interne gedachten (piekeren) en externe prikkels. Ook heeft de verzekeringsarts b&b het medicijngebruik Oxazepam en Sertraline niet meegewogen.



Verder vindt eiseres het onbegrijpelijk en onvoldoende gemotiveerd dat zij oppervlakkige of kortdurende klantencontacten en patiëntencontacten wel zou aankunnen. De combinatie van haar klachten maakt dat deze contacten in het geheel niet mogelijk zijn.



Tot slot stelt eiseres dat ten onrechte geen urenbeperking is aangenomen. Het standpunt van de verzekeringsarts b&b wordt niet nader gemotiveerd, ondanks dat in de bezwaargronden uitgebreid wordt betoogd dat wel een urenbeperking dient te worden aangenomen. Een angststoornis alleen al kan leiden tot een medische urenbeperking omdat de stoornis het functioneren belemmert door bijvoorbeeld piekeren, vermijding, paniek of een stoornis in de energiehuishouding. Bij eiseres is dit ook het geval. Zij heeft aangegeven veel te piekeren, vermoeid te zijn, niet te kunnen slapen, vermijdgedrag te hebben. Haar energielevel is laag. Ook met stressarme werkzaamheden kan zij dit niet 8 uur per dag volhouden. Een matige depressie alleen al kan ook leiden tot het aannemen van een medische urenbeperking. Eiseres heeft aandriftverlies, is vermoeid, heeft slaapproblemen, heeft een lage eigenwaarde en heeft moeite met het opnemen en verwerken van informatie. Eiseres besteedt verder onevenredig veel tijd aan taken om perfectie te bereiken, waardoor zij onrealistisch veel van zichzelf eist en hierdoor ook stress heeft. De psychische klachten van eiseres worden versterkt door de co-morbiditeit van de angststoornis en de matige depressie. Verder kost het eiseres ook veel energie om in het dagelijks leven te functioneren met haar tinnitus, doofheid en defect evenwichtsorgaan. Ook hierdoor treedt vermoeidheid op.



In beroep heeft eiseres een brief van GGZ van 25 mei 2026 overgelegd. De inhoud van deze brief bevestigt de klachten van eiseres als gevolg van haar aandoeningen en haar standpunt dat zij als gevolg van deze medische klachten meer en sterkere beperkingen heeft dan de verzekeringsarts b&b heeft aangenomen.




7.4.
De verzekeringsarts b&b heeft in de rapportage van 5 juni 2026 overwogen dat de beroepsgronden en de in beroep overgelegde medische informatie geen aanleiding geeft om het standpunt te wijzigen. De aanvullende medische informatie van behandelaren bevat geen nieuwe gezichtspunten waaruit blijkt dat de medische situatie per datum in geding anders is dan is aangenomen. De beweringen van eiseres en de gelegde verbanden zijn vanuit medisch aspect niet geheel kloppend.


Eiseres is al beperkt ten aanzien van hoofdbewegingen maken, waardoor rekening is gehouden met de duizeligheid. De klachten van duizeligheid, een draaierig en licht gevoel in haar hoofd zijn meegenomen, worden niet gebagatelliseerd en worden ook niet ontkend. Opvallend is dat de huisarts geen melding maakt van het door eiseres gesteld uitgeschakeld evenwichtsorgaan in de benoeming van de actieve probleemlijst. Uit de medische informatie van de neuroloog van 29 januari 2024 blijkt dat uitgebreid neurologisch onderzoek heeft plaatsgevonden en dat er geen bijzonderheden zijn gevonden. Uit het lichamelijk onderzoek door de neuroloog is niet gebleken dat sprake is van evenwichtsproblematiek. Gezien deze informatie is er geen aanleiding om aan te nemen dat sprake is van evenwichtsproblematiek. Eiseres is al beperkt in handelingstempo in arbeid. Voor een verdergaande beperking in tempo van handelen in het dagelijks leven is geen aanleiding. In de CBBS wordt aangegeven bij welke aandoeningen hierop een beperking wordt aangenomen. Eiseres is niet bekend met deze aandoeningen. De gestelde cognitieve problemen zijn bij de verrichte onderzoeken niet door de verzekeringsartsen waargenomen. Met de doofheid rechts van 80%, de tinnitus en oorsuizen is rekening gehouden. Er is verder niet gebleken dat sinds 2020 sprake is geweest van bijkomende problematiek op KNO gebied. Eiser is beperkt op ‘zitten’, hetgeen betekent dat eiser ongeveer een uur achter elkaar kan zitten. Bij het duiden van functies wordt rekening gehouden met deze beperking, waardoor er geen aanleiding is om het zitten tijdens werk te beperken. Opgemerkt wordt dat het afwisselen van verschillende zithoudingen (verzitten, rug strekken of zich uitrekken) tijdens het zitten mogelijk is. Uit de medische informatie blijkt verder dat er geen duidelijke medische oorzaak is voor de ervaren rugklachten.



Met de ervaren psychische klachten vanwege de aandoeningen is voldoende rekening gehouden. Voor verdergaande beperkingen, zoals eiseres stelt, is geen aanleiding. Eiseres is niet dusdanig beperkt dat zij aangewezen is op voorgestructureerd werk of dat zij toezicht en/of begeleiding nodig heeft. Conform CBBS-invulinstructies gaat het bij deze beperkingen om het begrip zelfstandigheid in de mate waarin eiseres in staat is om persoonlijke invulling te geven aan de functie. Uit de primaire rapportage is niet gebleken dat de mate van zelfstandigheid van eiseres dusdanig laag is. Ook is er geen aanleiding om aan te nemen dat eiseres aangewezen is op een voorspelbare werksituatie gezien de aard en mate van de psychische problematiek. Weliswaar is sprake van angstklachten, echter uit de hoorzitting in bezwaar blijkt dat de angst vooral gerelateerd is aan de ziekte. Met het medicatiegebruik is al rekening gehouden, omdat eiseres onder ander beperkt is ten aanzien van beroepsmatig vervoer en ook voor werkzaamheden op hoogte. Gezien de dagelijkse activiteiten, dat eiser boodschappen kan doen en ook mantelzorgtaken verricht, is er geen aanleiding om aan te nemen dat eiseres niet oppervlakkig met klanten of patiënten kan omgaan. Uit de primaire rapportage blijkt verder dat eiseres op adequate wijze kan reageren en dat er geen bijzonderheden zijn in de aandacht en concentratie.



In de medische rapportage in bezwaar heeft de verzekeringsarts b&b al gemotiveerd dat er, getoetst aan de Standaard Duurbelastbaarheid, geen aanleiding is voor een medische urenbeperking. In het beroepschrift zijn geen nieuwe gezichtspunten naar voren gekomen die aanleiding geven om een urenbeperking op medische gronden aan te nemen.



Hoewel verschillende ziektebeelden tot vermoeidheid, een stoornis in de energiehuishouding, kan leiden, laat dit zich nog steeds niet rechtstreeks in een aantal uren (verminderde) duurbelastbaarheid vertalen. Bovendien kan eenzelfde totale belastbaarheid op meerdere manieren manifest worden. Zo kan energetisch zwaarder werk minder lang worden volgehouden. Daarom leidt een stoornis in de energiehuishouding niet meteen tot een beperkte duurbelastbaarheid in algemene zin. Er wordt eerst beoordeeld of er nog sprake is van relevante belastbaarheid zonder van een beperkte duurbelastbaarheid uit te hoeven gaan. Met de aangenomen beperkingen wordt voorzien in voldoende lage mentale belasting, daar eiseres aangewezen is op stressbeperkte arbeid. Daarnaast wordt voorzien in voldoende lage fysieke, energetische belasting. Uit de primaire rapportage blijkt verder dat eiseres een vrij gevuld dagverhaal heeft met diverse activiteiten, waardoor er vanuit verzekeringsgeneeskundig oogpunt bezien geen aanleiding is voor het stellen van een urenbeperking buiten de reeds gestelde beperkingen. Wanneer eiseres werkt in passende arbeid, rekening houdende met haar beperkingen, is er geen reden te veronderstellen
dat zij dit niet gedurende acht uur per dag zou kunnen volhouden.




7.5.
De rechtbank is van oordeel dat het medisch onderzoek door het UWV op voldoende zorgvuldige wijze heeft plaatsgevonden. Eiseres is door de primaire verzekeringsarts gezien en lichamelijk en psychisch onderzocht. Ook de verzekeringsarts b&b heeft eiseres in persoon gezien. De primaire verzekeringsarts heeft daarnaast aanvullende informatie bij de behandeld sector opgevraagd. Uit het rapport van de verzekeringsarts b&b blijkt dat hij op de hoogte was van de door eiseres gestelde klachten en dat de medische informatie die aanwezig is in het dossier, waaronder het medicijnengebruik, betrokken is in de beoordeling. Er zijn geen aanwijzingen dat de verzekeringsarts b&b informatie miste om tot een zorgvuldige beoordeling te komen. Niet is gebleken dat de verzekeringsarts b&b de beperkingen die voortvloeien uit de klachten van eiseres op de datum in geding heeft miskend.



7.6.
Eiseres heeft gesteld dat sprake is van een uitschakeling van haar evenwichtsorgaan. Naar het oordeel van de rechtbank blijkt dit echter niet uit de medische stukken. Eiseres heeft ter zitting aangegeven dat er stukken zijn van een Belgisch ziekenhuis waaruit dit blijkt, maar deze zijn niet overgelegd. De verzekeringsarts b&b heeft dan ook kunnen overwegen dat sprake is van een verminderde en niet van een uitgeschakelde evenwichtszin en kunnen volstaan met het daarvoor aannemen van beperkingen.


De stelling van eiseres dat een beperking moet worden aangenomen met betrekking tot het handelingstempo in het dagelijks functioneren, volgt de rechtbank niet. Uit het CBBS blijkt dat hiervoor een beperking wordt aangenomen als het handelingstempo aanmerkelijk is vertraagd en dit over het algemeen alleen zal voorkomen bij een ernstige stoornis zoals een ernstige depressie, Parkinson, dementie of een psychose. Ter zitting heeft eiseres gesteld dat de in het CBBS genoemde stoornissen niet limitatief zijn. Dit neemt niet weg dat sprake dient te zijn van een ernstige aandoening. Aangezien niet wordt aangenomen dat het evenwichtsorgaan van eiseres is uitgeschakeld, is alleen daarom al niet gebleken van een ernstige aandoening in voornoemde zin.



Ook heeft de verzekeringsarts b&b voldoende gemotiveerd dat met de ervaren concentratieproblemen voldoende rekening wordt gehouden met de aangenomen beperkingen op vasthouden van aandacht, deadlines/productiepieken en samenwerken. Dat de verzekeringsarts bij de beoordeling van het kunnen verdelen van aandacht niet had mogen meewegen dat eiseres auto rijdt, omdat eiseres stelt enkel op bekende wegen te rijden, volgt de rechtbank niet. Er bestaan onvoldoende aanknopingspunten voor forsere beperkingen op cognitief vlak.



De rechtbank overweegt verder dat de verzekeringsarts b&b een beperking heeft aangenomen met betrekking tot contacten met klanten en patiënten. Eiseres heeft haar stelling dat deze contacten in het geheel niet mogelijk zijn niet onderbouwd.



Voor zover eiseres met haar stelling dat zij aangewezen is op gestructureerd werk betoogt dat een beperking dient te worden aangenomen op item 1.9. mate van zelfstandigheid, volgt de rechtbank dit betoog niet. Blijkens het CBBS gaat het hierbij om het begrip zelfstandigheid (de mate waarin men in staat is om persoonlijke invulling te geven aan de functie.) en wordt bij het aannemen van een beperking op dit item aan cliënten gedacht met een (ernstige) persoonlijkheidsstoornis, (ernstige) geheugenfunctiestoornissen, een verstandelijke beperking of een autisme gerelateerde stoornis. Hiervan is geen sprake.



Met betrekking tot de stelling van eiseres dat zij is aangewezen op werk dat onder rechtstreeks toezicht en/of onder intensieve begeleiding wordt uitgevoerd, overweegt de rechtbank dat de verzekeringsarts b&b een beperking heeft aangenomen op item 1.12.3., terug kunnen vallen op directe collega’s of leidinggevende, en dat een verdergaande beperking op grond van de CBBS niet mogelijk is.



Weliswaar heeft de verzekeringsarts b&b geen beperking aangenomen met betrekking tot het item zitten tijdens het werk, maar hij heeft wel overwogen dat eiseres ongeveer een uur achtereen kan zitten. Eiseres heeft niet onderbouwd dat zij vanwege haar medische situatie op dit item verder beperkt is. Met de beperking op het item zitten wordt de totale duur dat eiseres op een dag kan zitten ondervangen, omdat er bij het selecteren van de functies rekening mee wordt gehouden dat zij ongeveer een uur achtereen kan zitten. Dit betekent dat voor het item zitten tijdens het werk mocht worden aangenomen dat eiseres vrijwel de gehele werkdag kan zitten.



Op grond van de Standaard Duurbelasting heeft de verzekeringsarts b&b daarnaast geen aanleiding hoeven zien om een urenbeperking aan te nemen. Het enkele feit dat eiseres een combinatie heeft van klachten en een laag energieniveau heeft, leidt niet per definitie tot een urenbeperking. Er is geen sprake van dusdanige inactiviteit in het dagverhaal van eiseres dat daarmee onderbouwd is dat een urenbeperking aangewezen is, ook niet indien moet worden aangenomen dat, zoals eiseres aangaf op zitting, van mantelzorg aan haar moeder geen sprake is maar zij enkel op verzoek van haar moeder haar wel eens helpt. Met wat eiseres heeft aangevoerd hebben de verzekeringsartsen blijkens de medische rapportages voldoende rekening gehouden. Zoals de verzekeringsarts b&b heeft overwogen is bovendien vaste rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat voor een urenbeperking pas aanleiding bestaat indien met het stellen van beperkingen op andere onderdelen van de FML niet op voldoende wijze aan de door het UWV erkende problemen van de betrokkene kan worden tegemoet gekomen.



De informatie in de brief van GGZ van 25 mei 2026 sluit aan bij de verklaringen van eiseres. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen en aangezien voor al de in deze brief genoemde rubrieken beperkingen zijn aangenomen, kan niet gezegd worden dat de beperkingen van eiseres door de verzekeringsarts b&b zijn onderschat.



De rechtbank concludeert dat de klachten afzonderlijk en in samenhang bezien hebben kunnen leiden tot de beperkingen zoals neergelegd in de FML van 30 september 2025. De verzekeringsarts b&b heeft de ingenomen standpunten voldoende gemotiveerd. Niet is gebleken dat in de FML de beperkingen van eiseres zijn onderschat. De beroepsgrond dat eiseres meer beperkt moet worden, slaagt niet. Voor de verdere beoordeling gaat de rechtbank dan ook uit van de belastbaarheid die is neergelegd in die FML.




7.7.
Daarnaast heeft eiseres ter zitting verzocht een onafhankelijk deskundige te benoemen. Er kan aanleiding bestaan om een onafhankelijke deskundige te benoemen als er twijfel aan de juistheid van de medische beoordeling bestaat. Gelet op het voorstaande is dat naar het oordeel van de rechtbank niet aan de orde. Eiseres heeft bovendien de mogelijkheid gehad om bijvoorbeeld met het overleggen van medische gegevens het standpunt van de verzekeringsarts b&b te betwisten. Hiertoe heeft eiseres voldoende ruimte gehad en heeft daarvan ook gebruik gemaakt door informatie over te leggen van de behandeld sector. Deze informatie is naar zijn aard geschikt om twijfel te zaaien aan de beoordeling door de verzekeringsartsen van het UWV en vormt dus een redelijke mogelijkheid voor eiseres om de rechtbank van haar standpunt te overtuigen. Omdat er geen twijfel is over de juistheid van de medische beoordeling, wordt er geen aanleiding gezien om een onafhankelijke deskundige te benoemen.



Zijn de aan de schatting ten grondslag gelegde functies geschikt?

8. Een arbeidsdeskundige bezwaar en beroep (arbeidsdeskundige b&b) van het UWV heeft, rekening houdend met de vastgestelde FML, de volgende functies ten grondslag gelegd aan de berekening van de mate van arbeidsongeschiktheid: Archiefmedewerker (SBC-code 315132), Archiefmedewerker (SBC-code 553020) en Productiemedewerker industrie (samenstellen van producten) (SBC-code 111180).



De arbeidsdeskundige b&b heeft overwogen dat de functies passen bij de belastbaarheid van eiseres, omdat het gaat om fysieke lichte functies met regelmatige werktijden waarbij alleen overdag wordt gewerkt. In de functies wordt gewerkt in een rustige werkomgeving zonder grove schokken, stoten of trillingen op de benen en romp. Er worden in de functies weinig eisen gesteld aan het persoonlijk en sociaal functioneren.



Met betrekking tot de functie Archiefmedewerker (SBC-code 315132) heeft de arbeidsdeskundige betreffende item 4.8.1. frequent reiken overwogen dat deze geschikt is ondanks een hogere frequentie. Eiseres kan ongeveer 600 keer per uur reiken. De bijbehorende reikafstand is 70 cm. In de functie is de frequentie hoger, namelijk 810 maal per uur. Dit wordt gecompenseerd doordat de meeste bewegingen (800) plaatsvinden over 50 cm en de overige (10) over 60 cm. Met betrekking tot item 5.6.0. gebogen en/of getordeerd actief zijn heeft de arbeidsdeskundige overwogen dat de hogere frequentie wordt gecompenseerd door een kortere duur. De beperking is namelijk vastgesteld op 2 maal per uur voor 5 minuten, terwijl in de functie 5 maal per uur 2 minuten voorkomt.



Met betrekking tot de functie Productiemedewerker industrie (SBC-code 111180) heeft de arbeidsdeskundige b&b betreffende item 4.15.1. hoofdbewegingen overwogen dat deze geschikt is, omdat men in deze functie het hoofd 15 maal per uur roteert. Dit is eenmaal per 4 minuten en dus niet frequent.



Voor de functie Medewerker conventionele assemblage (SBC-code 111180) moet een korte (4 dagen) praktische en eenvoudige opleiding worden gevolgd. Eiseres heeft een diploma op mbo-4 niveau en geen beperkingen die dit in de weg staan, aldus de arbeidsdeskundige b&b.




8.1.
Eiseres heeft aangevoerd dat deze functies ten onrechte geschikt worden geacht. Hiertoe heeft eiseres aangevoerd dat de functie Archiefmedewerker (SBC-code 315132) inhoudt dat eiseres veel moet lezen en een opleiding moet volgen. Eiseres moet dan een beroep doen op haar cognitieve functies waarvoor zij zich beperkt acht. Eiseres stelt dat zij vanwege haar psychische problematiek, de co-morbiditeit van de angststoornis en matige depressie en vanwege haar tinnitus, doofheid en defect evenwichtsorgaan deze opleiding niet op een gebruikelijke wijze kan volgen en met succes kan afronden. Bovendien wordt gewerkt met flexwerkers en met mensen met een persoonlijkheidsstoornis of beperking. Dat is een omstandigheid waar eiseres niet flexibel mee om kan gaan. Bovendien is eiseres beperkt op het item frequent reiken. De door de arbeidsdeskundige b&b aangegeven compensatie is onvoldoende. Bovendien is eiseres kleiner dan een gemiddelde persoon. Hiermee is ook geen rekening gehouden. Verder moet uiterst precies gewerkt worden. Eiseres is van zichzelf ook al perfectionistisch. Dit betekent dat het werk een bron van stress kan zijn en tot overbelasting leidt en dat zal haar klachten versterken, omdat de focus en energie juist afgenomen zijn door de stoornissen.


De functie van Archiefmedewerker (SBC-code 553020) is niet geschikt omdat eiseres een training en opleiding moet volgen. Hiervoor geldt hetzelfde als in voorgenoemde functie.



De functie Productiemedewerker industrie (SBC-code 111180) is ongeschikt vanwege het werken in een kantoortuin met veel prikkels en het maken van hoofdbewegingen. Een rotatie van 1 maal per 4 minuten is zeker wel frequent te noemen. Dit betekent dat 15 maal per uur en 120 keer per werkdag van 8 uur.




8.2.
De beroepsgronden van eiseres geven de rechtbank geen aanleiding om te twijfelen aan de medische geschiktheid van de geselecteerde functies. Voor zover het standpunt van eiseres dat zij niet in staat is de geduide functies te verrichten voortvloeit uit haar opvatting dat haar medische beperkingen zijn onderschat, is die opvatting, zoals de rechtbank in overweging 7.5 en volgende heeft geconcludeerd, niet juist.


De arbeidsdeskundige b&b heeft met betrekking tot de functie Archiefmedewerker (SBC-code 315132) en item 4.8.1. frequent reiken overwogen dat de hogere frequentie wordt gecompenseerd door de kortere reikafstand. Eiseres heeft aangevoerd dat deze compensatie onvoldoende is en in dat kader verwezen naar haar lengte. Aangezien gelet op de functieomschrijving sprake is van het verwerken van poststukken, maakt het feit dat eiseres 1.50 meter is geen verschil voor de belasting bij reiken. Met betrekking tot diezelfde functie en item 5.6.0. gebogen en/of getordeerd actief zijn heeft de arbeidsdeskundige b&b overwogen dat de hogere frequentie wordt gecompenseerd door de kortere duur. Omdat eiseres niet heeft onderbouwd waarom deze compensatie onvoldoende zou zijn, slaagt deze beroepsgrond niet. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de arbeidsdeskundige b&b dan ook afdoende gemotiveerd waarom eiseres de functie Archiefmedewerker (SBC-code 315132) kan uitoefenen.



Daarnaast verschillen partijen van mening over de vraag of 15 maal per uur het hoofd roteren in de functie productiemedewerker industrie frequent is. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de arbeidsdeskundige b&b dit niet hoeven aanmerken als frequent, gelet op het gebruikelijke, hogere aantal hoofdrotaties in het dagelijks leven op een dag.



De hiervoor genoemde functies mochten worden gebruikt voor de berekening van de mate van arbeidsongeschiktheid.




Is de mate van arbeidsongeschiktheid juist vastgesteld?

9. Op basis van de inkomsten die eiseres met de geduide functies kan verdienen, heeft het UWV een berekening gemaakt die leidt tot een mate van arbeidsongeschiktheid van 48,56%. Omdat eiseres tegen deze berekening geen gronden naar voren heeft gebracht, gaat de rechtbank uit van deze mate van arbeidsongeschiktheid.




9.1.
Dit betekent dat het UWV terecht de mate van arbeidsongeschiktheid per 5 juli 2024 heeft vastgesteld op 48,56%.




Conclusie en gevolgen


10. Het beroep is ongegrond. Eiseres krijgt daarom het griffierecht niet terug. Zij krijgt ook geen vergoeding van haar proceskosten.




Beslissing


De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.




Deze uitspraak is gedaan door mr. S.A.M.L. van de Sande, rechter, in aanwezigheid van C.M.A. Groenendaal, griffier, op 11 augustus 2026 en openbaar gemaakt door middel van geanonimiseerde publicatie op www.rechtspraak.nl.





griffier rechter



Afschrift verzonden aan partijen op:





Informatie over hoger beroep
Een partij die het niet eens is met deze uitspraak, kan een hogerberoepschrift sturen naar de Centrale Raad van Beroep waarin wordt uitgelegd waarom deze partij het niet eens is met de uitspraak. Het hogerberoepschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden.


Digitaal hoger beroep instellen kan via “Formulieren en inloggen” op www.rechtspraak.nl. Hoger beroep instellen kan eventueel ook nog steeds door verzending van een brief aan de Centrale Raad van Beroep, Postbus 16002, 3500 DA Utrecht.




Bijlage wettelijk kader


In artikel 4, eerste lid, van de Wet WIA is bepaald dat volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is degene die als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling duurzaam slechts in staat is om met arbeid ten hoogste 20% te verdienen van het maatmaninkomen per uur.



Volgens artikel 5 van de Wet WIA is gedeeltelijk arbeidsgeschikt degene die als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling slechts in staat is met arbeid ten hoogste 65% te verdienen van het maatmaninkomen per uur, maar die niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. Dit betekent dat pas recht op uitkering bestaat bij een mate van arbeidsongeschiktheid van 35% of meer.






Bijvoorbeeld de uitspraak van de CRvB van 9 januari 2009, ECLI:NL:CRVB:2009:BG9617.